Wielkanocne Inspiracje: Barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbasą

56536276_2164404287205851_8921649952950583296_n

 

SKŁADNIKI:

Zupa:

350g wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
3-4 liście laurowe
3g suszonego majeranku
2 cebule
250g ziemniaków
1/2 l żuru (zakwasu) w butelce
4 jajka ugotowane na twardo
4 łyżki śmietany 18%
około 150g chrzanu (do smaku, wedle preferencji)
sól
świeżo mielony pieprz

Pieczona biała kiełbasa:

6 parzonych białych kiełbas
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
olej rzepakowy
suszony majeranek

WYKONANIE:

Zupa:

1. Boczek pokroić w plastry, cebulę w kostkę.
*Jeśli posiadamy kuchenkę gazową lub palnik to warto również odkroić 2 większe kawałki cebuli i je opalić.

56558615_783820485325309_7752995326008492032_n

2. Do garnka wypełnionego 2l wody wrzucić przygotowany boczek, liście laurowe, wyciśnięty czosnek, opalone kawałki cebuli i połowę suszonego majeranku. Zagotować.

56835647_2100782960220582_7705808139530010624_n56681286_2327447400620192_7981868717258571776_n

3. Po 10-15 minutach gotowania wyjąć z garnka ugotowany boczek, a wrzucić do niego obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki.

4. Ugotowany i nieco przestudzony boczek pokroić w drobną kostkę.

5. Na patelni przesmażyć przygotowaną wcześniej cebulę wraz z resztą majeranku, a następnie dodać pokrojony w kosteczkę boczek i przesmażyć całość razem.

56721625_2292828264378340_1293443179445485568_n

6. Wyjąć z garnka kawałki opalonej cebuli (jeśli jej używaliśmy) i wrzucić do wywaru zawartość patelni.

7. Zakwas na żur dokładnie wymieszać i wlać do garnka. Gotować od czasu do czasu mieszając.

8. Ugotowane na twardo jajka podzielić na żółtka i białka. Żółtka przełożyć do miseczki, natomiast białka pokroić w kosteczkę.

56649234_2414299785270773_5721452125435723776_n

9. Do miseczki z żółtkami wlać kilka łyżek gorącego wywaru i rozetrzeć w nim żółtka. Następnie dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

57113134_2213183738893743_1636534573028343808_n
56472448_371562373448798_769132624424730624_n

10. Ogrzać żółtka wlewając do miseczki kolejną porcję wywaru i dokładnie mieszając. Następnie przelać zawartość miski do garnka z barszczem.

11. Dodać do barszczu pokrojone białka oraz chrzan i dokładnie wymieszać.

12. Doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Zagotować.

Pieczona biała kiełbasa:

1. Piekarnik nagrzać do 180*C (termoobieg).

2. Białą kiełbasę ponacinać z obu stron w poprzek.

3. Cebulę obrać i pokroić w piórka.

4. Dno naczynia żaroodpornego pokryć cienką warstwą oleju, wyłożyć przygotowaną cebulą, posypać majerankiem, ponownie polać olejem i w tak przygotowanym naczyniu ułożyć kiełbasę. Na wierzch wycisnąć czosnek i ponownie polać całość niewielką ilością oleju.

56599800_2214790648781144_41744389172625408_n
56781035_616011565532360_1785609241445269504_n

5. Piec przez około 20 minut, do zarumienienia kiełbasek.

56770688_825030651184428_7894802085126864896_n

Podanie:

1. Na dno głębokich talerzy wyłożyć upieczoną cebulkę i po kiełbasce.

56520143_445354612874396_1454968816319594496_n

2. Zalać gorącym barszczem.

56548138_366523800739903_3973393448051933184_n
56536276_2164404287205851_8921649952950583296_n

Smacznego! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s