Quiche z tuńczykiem

38723419_683427385356022_100454234171899904_n

 

SKŁADNIKI:


Ciasto kruche:

250 g mąki pszennej tortowej

150 g masła prosto z lodówki

1 łyżeczka soli

1 jajko

1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Nadzienie:

60 g fasolki szparagowej

1/2 zielonej papryki

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

100g fety

świeży koperek

Masa jajeczna:
200ml śmietanki 30%

100 g mascarpone

70 ml mleka

2 jajka

3 żółtka

szczypta soli

WYKONANIE:

Kruchy spód:

1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość siekać przy użyciu ostrego noża do uzyskania czegoś na kształt kruszonki.

2. Dodać jajko oraz śmietanę i energicznie zagnieść rękoma, aż powstanie gładkie ciasto (nie należy zbyt długo zagniatać, ciasto ma mieć jak najkrótszy kontakt z dłońmi).

38791633_395612130963172_745833423276343296_n

3. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 30min (można nawet i na całą noc).

4. Piekarnik nagrzać do 180*C.

5. Wyjąć ciasto z lodówki, podsypać niewielką ilością mąki i rozwałkować przez arkusz papieru do pieczenia na placek nieco większy niż średnica formy.

6. Ciasto przenieść do formy i wylepić dno oraz boki.

7. Schłodzić w lodówce przez minimum 20 minut.

8. Spód tarty nakłuć widelcem.

38701216_406148763242434_3740145916078718976_n

9. Dno i boki tarty przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu) i obciążyć suchym ryżem (doskonale w tej roli sprawdzi się również groch, cieciorka, fasola itp).

38789939_433899610431634_3765351185058365440_n

10. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.

38829151_507285479684427_7828679684920442880_n

11. Usunąć folię wraz z obciążeniem i podpiekać jeszcze około 15 minut, aż spód się delikatnie zarumieni.

38754426_473451876462189_6875927106828632064_n

12. Wyjąć tartę z piekarnika.

38742218_449922308859175_3619945436619472896_n

Nadzienie:

1. Fasolkę podgotować przez 5 min w gorącej, osolonej wodzie, a następnie odcedzić na sitku.

2. Paprykę dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w paski.

38747494_274351420010771_7057440155698724864_n

38814313_2004992732885589_6459995090835210240_n

3. Tuńczyka odcedzić z zalewy.

4. Fetę pokroić w niewielką kostkę.

38747526_224455408218087_5185188298473078784_n

5. Wszystkie przygotowane składniki kolejno ułożyć na podpieczonym spodzie i posypać posiekanym świeżym koperkiem.

38600191_242319829725799_6231540510436098048_n

38744682_604230793304698_560349685731033088_n

38792545_2136340349954449_1543474429999185920_n

38778030_1683124908476660_8900351540842201088_n

Masa jajeczna:

1. W misce zmiksować jajka z żółtkami (nie ubijać).

38859510_508353152940705_3601199021063929856_n

2. Do masy jajecznej dodać śmietankę, mascarpone oraz mleko i zmiksować do uzyskania jednolitej masy.

3. Doprawić solą i ponownie zmiksować.

4. Przygotowaną masą zalać wyłożone na kruchy spód nadzienie i posypać posiekanym świeżym koperkiem.

38798361_304445796769435_6525577111141351424_n

Całość:

1. Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C, do czasu aż masa jajeczna się zetnie na całości.

38729500_739806852856330_8516445725880483840_n

2. Podawać z sałatką z rukoli, pomidorków koktajlowych oraz świeżego zielonego ogórka, skropioną domowej roboty sosem winegret.

38857327_305918683515321_7042794012276686848_n

38758762_1759583914162458_7015069835172249600_n

38701199_2023523461292919_6438609366336667648_n

SMACZNEGO! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s