Obłędna tarta z nadzieniem budyniowym i pieczonym rabarbarem

Baaardzo prosta w przygotowaniu, obłędnie smaczna i piękna w swej prostocie.
To, że w przeciągu 2 tygodni piekłam ją aż 5 razy jest chyba najlepszą rekomendacją 🙂
Za każdym razem szły w ruch dokładki, jeśli tylko.. było z czego dokładać, bo znikała w mgnieniu oka! 😀
A że sezon rabarbarowy w pełni to biegnijcie do najbliższego warzywniaka i spróbujcie sami. Zapewniam, że nie pożałujecie! 🙂

36285453_1824894790901827_1862404025496895488_n

SKŁADNIKI:

Kruche ciasto:

* 200 g mąki krupczatki + trochę do obsypania formy
* 120 g masła (prosto z lodówki) + trochę do wysmarowania formy
* 60 g cukru pudru
* szczypta soli
* 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (prosto z lodówki)

Pieczony rabarbar:
* 500 g rabarbaru
* 1 łyżka soku z cytryny
* 60 g drobnego cukru

Krem budyniowy:
* 350 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
* 150 g drobnego cukru
* 2 duże jajka
* 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
* 1 łyżka mąki pszennej

WYKONANIE:

Kruche ciasto:
1.Mąkę przesiać przez drobne sitko na stolnicę.

2.Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i siekać nożem do uzyskania czegoś na kształt kruszonki.

36436151_1824894997568473_4339943171321495552_n

3. Dodać przesiany przez drobne sitko  cukier puder oraz sól i ponownie posiekać całość do dokładnego wymieszania się.

4. Dodać kwaśną śmietanę i szybko zagnieść (nie zagniatajcie zbyt długo, by nie ogrzewać niepotrzebnie ciasta dłońmi. Im krótszy kontakt z dłońmi, tym ciasto będzie bardziej kruche).

5. Formę na tartę wysmarować cienką warstwą masła i oprószyć mąką, a następnie  wyłożyć przygotowanym ciastem.

6. Schować do lodówki na min 30min (jeśli Wam się spieszy można schować na 15min do zamrażarki), można nawet na całą noc.

7. Po schłodzeniu ciasta należy nakłuć je po całości widelcem, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub np surowym ryżem/kaszą.

8. Piekarnik nagrzać do 220ºC.

9. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem, obniżyć temperaturę do 180ºC i podpiekać dodatkowe 10-15 min do delikatnego zarumienienia spodu.

10. Wyjąć z piekarnika do przestudzenia.

Pieczony rabarbar:

1. Rabarbar dokładnie umyć pod bieżącą wodą, nie osuszać.

2. Pokroić pod ukosem na około 3cm kawałki i umieścić w naczyniu żaroodpornym.

3. Dodać sok z cytryny, a następnie cukier i dokładnie wymieszać.

36475562_1824894364235203_2162166668011241472_n

36505550_1824894374235202_7726992593271128064_n

4. Nagrzać piekarnik do 180ºC i piec przez około 20 – 25 minut do lekkiego zmięknięcia rabarbaru (trzeba kontrolować czy rabarbar nie zaczyna się rozpadać. Jeśli korzystamy z cienkich łodyg to pieczemy krócej).

36427223_1824894447568528_9161178333428318208_n

5. Przełożyć upieczony rabarbar na drobne sitko i pozostawić do odsączenia.

Krem budyniowy:

1. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników (nie ubijać).

Całość:
1. Na podpieczony spód (może być jeszcze gorący) przelać krem budyniowy.

36367157_1824894490901857_1254718040612798464_n

2. Na kremie poukładać przygotowany rabarbar.

36389641_1824894690901837_8952725145143738368_n

36398607_1824894980901808_3708861889690730496_n

3. Piekarnik nagrzać do 150ºC i piec z termoobiegiem przez około 30 minut, do momentu ścięcia się kremu na całej powierzchni.

36361373_1824894810901825_6593193837844234240_n

36285453_1824894790901827_1862404025496895488_n

36525261_1824894727568500_3314378828704382976_n

Smacznego! 🙂

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s