Lekkie jak chmurka placuszki jogurtowo-migdałowe z borówkami

34321910_1788380911219882_2310199209858433024_n.jpg

SKŁADNIKI:
(porcja na 2-3 osoby)

250 g borówki amerykańskiej
250 g jogurtu greckiego
2 duże jajka
olej roślinny
3 łyżki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki migdałowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

 

WYKONANIE:

1. Borówkę dokładnie umyć i osuszyć.

2. W głębokiej misce zmiksować kolejno jogurt z jajkami i szczyptą soli, a następnie z 2 łyżkami oleju oraz cukrem.

3. Do masy przesiać przez drobne sitko obydwa rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia. Zmiksować dokładnie aż masa będzie miała jednolitą konsystencję.

4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i nakładać po 1 łyżce ciasta na jednego placuszka, zachowując między nimi odstępy (ja smażyłam po 3 sztuki naraz).

5. Placuszki smażyć na średnim ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione od spodu (około 2-3 minut).

6. Gdy placuszki podrosną ułożyć  na każdym po kilka borówek i przewrócić łopatką na drugą stronę.

34319667_1788389921218981_7643239575652925440_n

7. Podsmażyć jeszcze przez około 1-2 minuty i zdjąć na talerz.

34323991_1788381304553176_7432513976006606848_n

8. Podawać posypane cukrem pudrem, bądź też polane jogurtem  z odrobiną cukru.

34321910_1788380911219882_2310199209858433024_n

Borówki można zastąpić każdymi innymi lubianymi przez siebie owocami np. jeżynami, bądź też malinami.

34345369_1788381281219845_2708419991903928320_n

SMACZNEGO! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s