Lava cake

Dziś na blogu prawdziwy klasyk! Lava cake, znane inaczej jako fondant czekoladowy. Jest to nic innego, jak intensywnie czekoladowa babeczka, która w środku skrywa idealnie płynne wnętrze, wypływające po wbiciu łyżeczki. Jak się pewnie domyślacie, stąd też jej wdzięczna nazwa – „ciastko lawa” – mająca idealnie odzwierciedlić formę tego deseru. Fondanty podaje się na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika. Idealnie komponują się z gałką waniliowych lodów i owoców – najlepiej tych lekko kwaskowatych, dla przełamania (świetnie sprawdzą się maliny, wiśnie, chociaż mniej kwaśna truskawka również zrobi robotę). Jest to najbardziej klasyczna forma podania tego deseru, jeśli lubicie bardziej nowoczesne, świeże połączenia proponuję jako towarzysza sorbet cytrynowy oraz świeże listki mięty. Poza sezonem możecie się również ratować owocami w syropie. Ostatecznie samo ciasteczko jest na tyle wyśmienite, że już pierwszy kęs z pewnością przeniesie Was do kulinarnego raju i być może nawet zapomnicie o towarzyszących mu dodatkach 🙂

17505735_1362975820427062_1712195137_n

SKŁADNIKI:
(4 porcje)

100 g gorzkiej czekolady
50 g masła + do posmarowania foremek
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
mała szczypta soli
1 łyżka mąki pszennej + do posypania foremek


WYKONANIE:

1. Kokilki wysmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką (nadmiar wysypać) i ustawić na blaszce wyjętej z piekarnika.

17555184_1362976643760313_237376030_n

17505684_1362976657093645_506389326_n

2. Piekarnik nagrzać do 200* C.

3. Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej, wymieszać na gładką masę.

17579989_1362976623760315_292101044_n

4. Jajka wbić do miski, dodać cukier puder i sól, a następnie zmiksować na jednolitą masę – tylko do połączenia składników, nie ubijać.

17554759_1362976630426981_1563149434_n

5. Dodać mąkę i ponownie krótko zmiksować.

17577741_1362976600426984_1904130481_n

6. Dodać roztopioną masę czekoladową i wymieszać mikserem na małych obrotach na jednolitą masę.

17580277_1362976607093650_121224415_n

17555187_1362976553760322_1396387094_n

7. Przygotowaną masę przelać do przygotowanych wcześniej kokilek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 8 – 9 minut (masa nieco urośnie, będzie ścięta po bokach i na wierzchu, ale w środku będzie płynna).

17505825_1362976550426989_821344000_n

17555391_1362976513760326_647113183_n

17555446_1362976490426995_438656744_n

8. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć na talerzyki. Dowolnie udekorować.

17579824_1362976480426996_403351132_n

17495625_1362975767093734_1870042072_n

17554926_1362975757093735_266273980_n

17495631_1362975723760405_1004349937_n

SMACZNEGO! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s