Zapiekanka dyniowa

Bohaterem dzisiejszego wpisu będzie dynia – warzywo ogólnodostępne oraz niedrogie, które jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Przede wszystkim, charakteryzuje ją wysoka zawartość karotenów (warto wiedzieć, że im dynia bardziej pomarańczowa, tym więcej karotenów zawiera).  Kolejną rzeczą, jaką znajdziemy w jej składzie są takie pierwiastki jak: potas, wapń, fosfor, magnez oraz żelazo.
Co więcej, możemy zajadać ją bez wyrzutów sumienia, ponieważ w 100g znajdziemy zaledwie 30 kalorii.* Dziś naszą bohaterkę przyrządzimy w postaci pysznej zapiekanki, która świetnie sprawdzi się na obiad solo, jak i z dodatkiem mięsa – polecam pieczoną lub smażoną pierś z kurczaka.

*Pomimo, że dynia wspomaga procesy trawienia, jest lekkostrawna oraz niskokaloryczna, w tym przepisie występuje w towarzystwie dosyć kalorycznych dodatków (śmietanka, parmezan), jeśli więc zależy Ci na trzymaniu diety polecam mój inny przepis: https://polishgirlinthekitchen.wordpress.com/2016/11/14/salatka-ze-szpinakiem-pieczonym-batatem-i-kasza-peczak/  – bataty  z powodzeniem możesz zastąpić dynią 🙂

Jeśli nie musisz ograniczać kalorii czy zawartości tłuszczu w potrawach  – zajadaj śmiało 🙂 Pamiętaj, że  to patrzenie na składy każdego z elementów dania i kupowanie naprawdę dobrych produktów, bez zawartości niepotrzebnych dodatków jest podstawą dobrego odżywiania.

17035290_1335607946497183_1435502028_n

SKŁADNIKI:

ok 1kg dyni
mały kawałek masła
2 cebule
2 ząbki czosnku
kilka listków świeżej szałwii
300 ml śmietanki 30%
200 ml mleka
2 łyżki musztardy francuskiej
100 g tartego parmezanu
sól
świeżo mielony pieprz

1. Dynię obierz, wydrąż środek i pokrój na plasterki.

16997399_1335608213163823_1174138161_n

2. Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w plasterki.

3. Rozgrzej masło na patelni, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu do zeszklenia.

16996559_1335608136497164_744625921_n

4. Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku wrzuć do rondelka z 4 listkami szałwii, zalej śmietanką i mlekiem. Podgrzej całość na wolnym ogniu, tak by była gorąca, ale nie zaczęła się gotować. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na bok, by zawartość przestygła.

17005865_1335607989830512_1572017887_n

5. Wyłów z garnka listki szałwii. Dodaj musztardę i przypraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

17035400_1335608246497153_208135609_n

6. Piekarnik rozgrzej do 180*C.

7. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż  warstwowo plasterki dyni, przesmażoną cebulkę oraz posyp częścią tartego parmezanu. Polej sosem i powtórz układnie warstw (składniki podziel tak, by na wierzchu znalazł się sos i parmezan).

17006240_1335608106497167_1268131235_n

17035396_1335608163163828_1588217774_n

17012647_1335608139830497_884068582_n

17035540_1335608026497175_25583363_n

8. Na wierzchu ułóż kilka listków szałwii.

17029090_1335608099830501_1405968333_n

9. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut (wierzch powinien się zrumienić, a dynia być miękka).

17035290_1335607946497183_1435502028_n

10. Podawaj np z piersią z kurczaka przesmażoną w ulubionych przyprawach.

17012645_1335607943163850_1420477723_n

SMACZNEGO! 🙂

Dodaj komentarz