Burrito

Dziś przedstawiam przepis na pyszne burrito – danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Zgodnie z pierwotnym założeniem pomysłodawcy składa się ono z pszennej tortilli, która wypełniana jest farszem – zazwyczaj zawierającym fasolę, mięso, ryż.
Skąd wzięło się te danie? Dla ciekawskich podaję historię burrito w pigułce 🙂 Otóż jak głosi meksykańska tradycja, pewien uliczny sprzedawca, który jako środka transportu używał osła (stąd też nazwa – burro/burrito, która z hiszpańskiego oznacza właśnie osioł/osiołek), w celu utrzymania ciepła jedzenia, które miał do sprzedania, wpadł na pomysł by owijać je w duże tortille domowego wypieku. Jego pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę i ludzie z różnych miejscowości szukali  w okolicy meksykańskiej granicy właśnie „jedzenia z burrito”.
Obecnie burrito, choć wywodzi się z Meksyku, dużo większą popularnością cieszy się w Stanach Zjednoczonych i tu niniejsze danie stanowi dużo bogatszą wersję tej oryginalnej, zawierającej skromną ilość składników.
Oryginalne burrito było oczywiście jedynie inspiracją do mojego dania, które zapewniam – także jest pyyyycha 🙂

13713274_1125069657551014_140946600_n
SKŁADNIKI:
0,5 kg mięsa mielonego (u mnie tym razem z indyka)
4 ząbki czosnku
5 pomidorów malinowych
szczypta ostrej papryki
400g czerwonej fasoli z puszki
1 biała cebula
garść listków świeżej bazylii
4 płaty pszennej tortilli
oliwa z oliwek
pieprz cayenne
sól świeżo mielona
pieprz biały mielony
pół łyżeczki musztardy Dijon
1 limonka
1.5 łyżeczki cukru


PRZYGOTOWANIE:

13734679_1125069737551006_1248575958_n

BURRITO:
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
2. Smażymy mięso mielone z dodatkiem 1 wyciśniętego ząbka czosnku, białego pieprzu i soli. Smażymy cały czas mieszając, do momentu aż mięso nabierze lekko brązowego koloru – wtedy przekładamy je z patelni do miski.
3. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy razem z wyciśniętym ząbkiem czosnku na oliwie z oliwek. 4. Dodajemy pokrojone w kostkę 3 pomidory wraz z sokiem.
5. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z limonki. Dolewamy odrobinę wody.
6. Doprawiamy pieprzem cayenne, solą oraz cukrem.
7. Sos redukujemy – powinien być w miarę gęsty.
8. Do sosu dodajemy wcześniej podsmażone mięso oraz czerwoną fasolę – odsączoną z zalewy i przepłukaną dokładnie wodą.
9. Dodajemy jeszcze jeden wyciśnięty ząbek czosnku oraz szczyptę ostrej papryki.
10. Od momentu wrzenia gotujemy jeszcze chwilę, często mieszając.
11. Tortillę podgrzewamy na suchej patelni lub na ruszcie w rozgrzanym piekarniku, uważając by jej nie przypalić!
12. Na tortillę wykładamy farsz i zawijamy. Ja dodatkowo przewiązałam szczypiorkiem, ale nie jest to konieczne 🙂
13. Podajemy z sosem/sosami np. pomidorowo-bazyliowym (przepis poniżej).

13714340_1125069654217681_973890218_n

SOS POMIDOROWO-BAZYLIOWY:
1. 2 pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do kielicha blendera stojącego.
2. Dodajemy 1 ząbek czosnku, sól, pół łyżeczki musztardy, odrobinę oliwy z oliwek oraz sporą garstkę listków świeżej bazylii.
3. Całość miksujemy na jednolitą masę

13714565_1125069744217672_1049722485_n
SMACZNEGO!

Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa. Bardzo proszę o nieużywanie ich bez mojej zgody.

Dodaj komentarz